Εποχιακή Αλλεργία και Ομοιοπαθητική


Στην ιατρική ορολογία ο όρος εποχιακή αλλεργία περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα παθήσεων που αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και το πεπτικό σύστημα, και οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Οι συχνότερες από τις παθήσεις αυτές είναι το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα, η ατοπική δερματίτιδα κ.α.


Υπολογίζεται ότι 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αυτές τις παθήσεις. Συμφωνά με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έτος 2000 το ποσοστό των αλλεργικών ανήλθε στο 25% του πληθυσμού, δηλαδή ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους κατά την διάρκεια της άνοιξης παρουσιάζει κάποια μορφή αλλεργίας.


Τα συνήθη συμπτώματα της εποχιακής αλλεργίας είναι εξανθήματα, κνησμός, καταρροή, φτερνίσματα, βήχας, δύσπνοια, οιδήματα κ.α. Μπορούν να είναι προσωρινά ή χρόνια, ήπια ή έντονα, και ορισμένες φορές επικίνδυνα για τη ζωή.


Η κλασσική Ιατρική διαθέτει πολλά φάρμακα που ανακουφίζουν τον ασθενή που πάσχει από αλλεργία κατά το χρονικό διάστημα που τα χρησιμοποιεί. Αυτά είναι συνήθως αντιισταμινικά ή και κορτιζονούχα, και συνδέονται με μία σειρά ήπιων έως σοβαρών παρενεργειών όπως η υπνηλία, το αίσθημα κόπωσης, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η γαστρίτιδα, η οστεοπόρωση, η μελαγχολία, η αύξηση του σωματικού βάρους κ.α.


Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των φαρμάκων είναι οτι δρούν συμπτωματικά, αποσκοπούν δηλαδή στον περιορισμό των συμπτωμάτων και όχι θεραπεύοντας την αιτία. Γι’αυτό και μετά το πέρας της θεραπείας τα συμπτώματα επανέρχονται. Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να μπορεί να καταπολεμήσει την αλλεργική προδιάθεση του οργανισμού και την αιτία της.


Η σωστή ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά κατά της αλλεργίας, καθώς μειώνει προοδευτικά την αλλεργική προδιάθεση και την ευαισθησία στις αλλεργιογόνες ουσίες. Επιτυχάνεται έτσι είτε σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας είτε και πλήρης εξαφάνισή τους.


Καλό είναι ο ασθενής που πάσχει από χρόνια εποχιακή αλλεργία να ξεκινήσει την ομοιοπαθητική του αγωγή πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ώστε ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις αλλεργιογόνες ουσίες. Αυτό επιτυγχάνεται ομαλά και με φυσικό τρόπο, καθώς τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προέρχονται αποκλειστικά από τη φύση και δεν έχουν παρενέργειες και αντεδείξεις.


Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική.

Χρήσιμες συμβουλές για όσους πάσχουν από τη νόσο

της Καίτης Αντωνίου - Κεδηκγιάννη, Ιατρού,

από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 39.Τελευταίες Δημοσιεύσεις

© 2015 by Efsaia Chondrou

Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • w-googleplus