Ομοιοπαθητική

 

             Τί είναι;

 

 • Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα, αποβλέπει δηλαδή στη συνολική υγεία του οργανισμού σε σωματικό και ψυχοδιανοητικό επίπεδο. Ο ομοιοπαθητικός ιατρός επικεντρώνεται στον ασθενή ως όλον, και όχι απομονωμένα στα συμπτώματα που τον ενοχλούν.

 

Πώς ξεκίνησε; Πότε; Από ποιον;

 

 • Ιδρυτής της Ομοιοπαθητικής είναι ο γερμανός ιατρός Samuel Hahnemann. Ήταν ο πρώτος που διατύπωσε ολοκληρωμένους νόμους και αρχές που διέπουν την υγεία και την ασθένεια και τους απέδειξε κλινικά. Τον 18ο αιώνα εισήγαγε τον όρο  «Ομοιοπαθητική» και συστηματοποίησε τη γνώση στο Όργανον της Θεραπευτικής Τέχνης.  Η έρευνά του και οι αποδείξεις της δράσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αποτελούν και τη βάση της ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας (Materia Medica), η οποία από τότε συνεχώς εμπλουτίζεται. Ως ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα, διέπεται από Αρχές που έχουν εξαχθεί από  παρατήρηση. Ήδη από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης παρατήρησε οτι  «Ὅμοια ὁμοίοις εἰσίν ἰάματα», και αργότερα ο Παράκελσος οτι "similia similibus curantur". Δηλαδή, τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια.  Μία ουσία όταν χορηγηθεί αραιωμένη σε έναν οργανισμό που νοσεί, θεραπεύει το ίδιο σύμπτωμα που θα προκαλούσε αν χορηγούνταν σε έναν υγιή οργανισμό.

 

Ποια η διαφορά της Ομοιοπαθητικής με την κλασσική Ιατρική;

 

 • Η διαφορά της Ομοιοπαθητικής με την κλασσική Ιατρική έγκειται, κυρίως, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ασθένεια. Το σύμπτωμα μιας ασθένειας, είτε αυτή είναι οξεία είτε χρόνια, στην Ομοιοπαθητική θεωρείται έκφραση ενός αποσυντονισμού του οργανισμού. Και ενώ η κλασσική Ιατρική επικεντρώνεται κυρίως στη θεραπεία του συμπτώματος και της ασθένειας χωρίς να μπορεί να καταπολεμίσει την αιτία τους, ο σκοπός της Ομοιοπαθητικής είναι να αποκαταστήσει συνολικά την ομαλή λειτουργία του οργανισμού που εκφράζεται με μία παθολογία.

 

 • Συνεπώς, η θεραπεία στην Ομοιοπαθητική δεν γίνεται καταπολεμώντας μόνο το σύμπτωμα, καταπιέζοντας δηλαδή την έκφραση του οργανισμού, αλλά αντιθέτως οδηγεί τον οργανισμό σε τέτοιο επίπεδο υγείας ώστε να μην χρειάζεται ο ίδιος να εκφραστεί με μία συμπτωματολογία, και να ιαθεί από βαθύτερα επίπεδα, από μέσα προς τα έξω. 

 

 • Αυτό σημαίνει οτι οι διεργασίες προς την ίαση ξεκινούν από το βαθύτερο επίπεδο (ψυχοδιανοητικό και ζωτικά όργανα) προς τα έξω, δηλ. προς τα άκρα και το δέρμα. Παρατηρείται δηλαδή μια πορεία κατά τη θεραπευτική διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός επαναφέρει πρώτα την ισορροπία στα εσωτερικά του όργανα, και κατόπιν στα περιφερειακά. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του άσθματος, το οποίο μπορεί να υποχωρίσει με μια ταυτόχρονη έξαρση ενός εκζέματος. Εδώ το έκζεμα θεωρείται ένδειξη σωστής θεραπευτικής πορείας, και υποχωρεί τελευταίο ολοκληρώνοντας τη θεραπευτική διαδικασία.

 

 • Στη διάρκεια της θεραπείας τα συμπτώματα εξαφανίζονται με σειρά αντίστροφη από αυτή της εμφάνισής τους.

 

 • Τέλος, καθώς ο οργανισμός απαλλάσεται από το σύμπτωμα και την ασθένεια ερχόμενος σε ισορροπία ομαλά, θα παραμένει υγιής αφού δε θα χρειάζεται πια να μετατοπίσει το πρόβλημα παράγοντας μία νέα ασθένεια.

 

Άμυνα-Ανοσοποιητικό

 

 • Η Ομοιοπαθητική στηρίζεται στις δυνατότητες του οργανισμού να ρυθμιστεί και να επέλθει σε ισορροπία, και τον φέρνει σε κατάσταση μέγιστης αξιοποίησης αυτών των δυνατοτήτων του. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διεγείρουν ενεργειακά τις φυσικές θεραπευτικές του δυνάμεις ενισχύοντας τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Η επιλογή του φαρμάκου από τον ομοιοπαθητικό ιατρό βασίζεται στην εξατομικευμένη αντίδραση του κάθε οργανισμού ενάντια στην ασθένεια, και λιγότερο στην έκφραση χαρακτηριστικών σημείων και συμπτωμάτων της ίδιας της ασθένειας. Θεραπεύει δηλαδή τον ασθενή και όχι την ασθένεια.

 

Φυσικό φαρμακείο

 

 • Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικά σκευάσματα, με βάση το νερό και απειροελάχιστη πρωταρχική ενεργή ουσία από φυτά, όστρακα, μέταλλα και άλλα στοιχεία της φύσης.

 • Μέσω μιας φυσικής διαδικασίας αραίωσης και κρούσης αποκτούν ένα ενεργειακό αποτύπωμα που τα καθιστά ικανά να δράσουν σε όλον τον οργανισμό.

 

 • Η ομοιοπαθητική συνταγογράφηση βασίζεται στην συνεκτίμηση  πολλών παραμέτρων, γι’αυτό και το φάρμακο που λαμβάνουν δύο ασθενείς για την ίδια νόσο μπορεί να είναι διαφορετικό.

 

 • Δεν έχουν χημικές παρενέργειες και αντεδείξεις, και δεν έχουν αλληλεπιδράσεις με τα συμβατικά φάρμακα. Όπου κριθεί απαραίτητο χορηγούνται συμπληρωματικά με τα φάρμακα της κλασσικής Ιατρικής.

  Πώς εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική;

 

 • Στην πρώτη συνεδρία ο ομοιοπαθητικός ιατρός αφού αξιολογήσει πρότερες διαγνώσεις, εξετάσεις και θεραπείες που έχετε λάβει, παίρνει ένα μακρύ και λεπτομερές ιστορικό κάνοντας ερωτήσεις που αφορούν το κύριο πρόβλημα υγείας για το οποίο απευθύνεστε στον ιατρό, καθώς και τις γενικές εκφράσεις του οργανισμού σας.

 

 • Σκοπός του ιστορικού είναι να σκιαγραφηθεί το πώς και το γιατί ο οργανισμός αντιδρά με τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία, ώστε να μπορέσει να επιλέξει ο ομοιοπαθητικός ιατρός το φάρμακο που χρειάζεται ο κάθε ασθενής ξεχωριστά.

 

 • Κατά το ομοιοπαθητικό ιστορικό συνδυάζονται τα σωματικά και τα ψυχοδιανοητικά χαρακτηριστικά της συμπτωματολογίας χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται η προσωπικότητά  του ασθενούς. Η πληροφορία δεν στηρίζεται δηλαδή στον χαρακτήρα του ασθενούς, αλλά στα χαρακτηριστικά του όταν νοσεί.

 

 • Για τη σωστή επιλογή φαρμάκου είναι σημαντικά τα χαρακτηριστικά της συμπτωματολογίας, καθώς και οι τροποποιητικοί τους παράγοντες όπως για παράδειγμα το είδος του πόνου/ενόχλησης, το πότε και πώς ξεκίνησε, η ένταση των συμπτωμάτων, τι τα επηρρεάζει, τα χειροτερεύει ή τα ανακουφίζει κ.α. 

 

 • Το ίδιο σημαντικές είναι και οι γενικές εκφράσεις του οργανισμού πριν και μετά την ασθένεια, όπως για παράδειγμα η διάθεση, η ποιότητα του ύπνου, η τάση του οργανισμού να προτιμάει κάποιες τροφές ή να απεχθάνεται άλλες, οι τυχόν φοβίες και άγχη, τα επίπεδα ενέργειας ή καταπόνησης κ.α.

 

 • Αφού λοιπόν τελειώσει η λήψη του ιστορικού, θα γίνει ανάλυση αυτού είτε εκείνη τη στιγμή είτε αργότερα, ανάλογα τις απαιτήσεις και την πολυπλοκότητα του περιστατικού. Ο ομοιοπαθητικός ιατρός θα σας δώσει συνταγή και οδηγίες για να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

 

 • Το ομοιοπαθητικό φάρμακο που θα πάρετε θα ενεργοποιήσει τον οργανισμό και θα γίνουν διεργασίες εσωτερικές προς την ίαση. Ο κάθε οργανισμός χρειάζεται διαφορετικό χρόνο ανάλογα με τις δυνατότητές του και το βαθμό εξέλιξης της παθολογίας του. Ένα οξύ περιστατικό όπως πυρετός, βήχας, αμυγδαλίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ουρολοίμωξη κ.α. θα ιαθεί άμεσα, σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μία χρόνια κατάσταση όπως άγχος, κατάθλιψη, έλκος, ακμή, συχνές ημικρανίες, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, ορμονολογικές παθήσεις κ.α. θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, πάντα ανάλογα με την ένταση και τη χρονιότητά τους, καθώς και με το γενικό επίπεδο υγείας του οργανισμού.

 

 • Μετά την αρχική λήψη του φαρμάκου ο οργανισμός θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Μία πιθανή έξαρση των συμπτωμάτων κατά την αρχή της θεραπείας αξιολογείται θετικά και οφείλεται στην αρχική αντίδραση του οργανισμού καθώς του δίνεται το έναυσμα για να ξεκινήσει την ανασυγκρότησή του και τη θεραπευτική διαδικασία. Ο ομοιοπαθητικός σας ιατρός θα ελέγχει την εξέλιξη της θεραπείας και θα σας συμβουλεύσει σε περίπτωση που εμφανιστεί αντίδραση στο φάρμακο. Μετά τον πρώτο κύκλο αγωγής ακολουθεί μία δεύτερη συνεδρία, στη οποία και αποφασίζεται η πορεία της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού.

 

Γιατί να κάνω ομοιοπαθητική;

 

 • Η ομοιοπαθητική θεραπεία στοχεύει στη μόνιμη ίαση και όχι στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στοχεύει στη υγεία, δηλαδή την ελευθερία από τον πόνο ή οποιοδήποτε σύμπτωμα δεσμεύει το σώμα ή το πνευματικό-ψυχοδιανοητικό πεδίο του ανθρώπου.Επιτυχημένη  ομοιοπαθητική θεραπεία σημαίνει η έλλειψη της ανάγκης για πλέον χορήγηση φαρμάκων, είτε συμβατικών είτε ομοιοπαθητικών, ή η μείωσή τους στη ελάχιστη δυνατή ποσότητα.

 • Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολιστικό, εναλλακτικό σύστημα το οποίο δρα θεραπευτικά σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού, σωματικά και ψυχοδιανοητικά. Επιφέρει ισορροπία από μέσα προς τα έξω και δεν καλύπτει τοπικά ένα συμπτωμα όπως συνήθως επιδιώκει η κλασσική ιατρική θεραπεία.

 • Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ιατρικό θεραπευτικό σύστημα το οποίο συμπεριλαμβάνει την επιστημονική γνώση και τη διάγνωση της κλασσικής Ιατρικής, και εφαρμόζει διαφορετική φαρμακευτική προσέγγιση με στόχο την διατήρηση της υγείας στα καλύτερα δυνατά επίπεδα. Μπορεί να δράσει συμπληρωματικά με την κλασσική Ιατρική όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 • Στην Ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Ο ομοιοπαθητικός ιατρός δεν θα δώσει την ίδια αγωγή σε όλους που έχουν διαγνωστεί με την ίδια νόσο. Θα λάβει υπόψη του πολλούς παράγοντες και θα διαφορφώσει την θεραπεία ανάλογα τις ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

 • Η Ομοιοπαθητική είναι ένα απολύτως ασφαλές θεραπευτικό σύστημα. Τα φάρμακα που χορηγούνται είναι  αναγνωρισμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική  Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/74/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 1992.  Δεν προκαλούν τοξικές-χημικές παρενέργειες, αλλεργίες, εθισμό ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Μπορούν να χορηγηθούν και σε περιπτώσεις όπως η  κύηση, ο θηλασμός, κατά την νεογνική-βρεφική-παιδική ηλικία, σε ασθενείς με αλλεργίες σε συμβατικά φάρμακα, σε βαρέως πάσχοντες ή ανοσοκατασταλμένους ασθενείς κ.α.

 

Πότε να κάνω ομοιοπαθητική;

 

 • Επιλέγει κάποιος την Ομοιοπαθητική για να ενισχύσει ή να διατηρήσει το επίπεδο υγείας του στο καλύτερο δυνατό σημείο ακόμα και όταν δεν έχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι η κατεξοχήν προληπτική μέθοδος η οποία ενισχύει εν γένει την υγεία του οργανισμού.

 • όταν έχει ένα συχνό σύμπτωμα το οποίο  ανακουφίζεται προσωρινά με χημικά φάρμακα αλλά αυτό επανέρχεται, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι περιόδου, στομαχικές ή εντερικές διαταραχές,  υποτροπιάζουσες λοιμώξεις κ.α.

 • όταν αντιλαμβάνεται ότι αρρωσταίνει συχνά, δηλαδή το επίπεδο υγείας του αρχίζει να φθίνει και κάνει συχνές ιώσεις, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ουρολοιμώξεις κ.α.

 • όταν ψάχνει μία εναλλακτική στην κατανάλωση χημικών φαρμάκων κάθε φορά που χρειάζεται να αντιμετωπίσει μία ασθένεια είτε αυτή είναι οξεία, είτε χρόνια, είτε σωματική, είτε ψυχοδιανοητική. 'Οταν δηλαδή αρρωστήσει έχει την επιλογή να αποφύγει  την κατάχρηση αντιβιώσεων, κορτιζόνης, ψυχοφαρμάκων κ.α. και των παρενεργειών τους.

 • όταν έχει διαγνωσθεί με κάποια ασθένεια και δεν θέλει να αντιμετωπίσει μόνο την συμπτωματολογία της, αλλά να την αντιληφθεί ολιστικά, δηλαδή ως γενικό σύμπτωμα ανισορροπίας του οργανισμού, και να τον ενισχύσει να ρυθμιστεί και να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Ποιές ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;

 

 • Η Ομοιοπαθητική έχει τη δυνατότητα να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα παθολογιών. Η έκβαση της θεραπείας εξαρτάται από την ποιότητα της γενικής υγείας του κάθε οργανισμού, καθώς και το είδος και τη χρονιότητα της ασθένειας που τον καταβάλλει. Άλλες νόσους τις θεραπεύει πλήρως, και άλλες τις φέρνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να έλθει.

 • Εκτός από θεραπευτική, η Ομοιοπαθητική είναι και η κατεξοχήν προληπτική μέθοδος η οποία ενισχύει την υγεία του οργανισμού εν γένει.Ενδεικτικά μπορεί να βοηθήσει σε ασθένειες όπως:

 

 • Νευρολογικά: κεφαλαλγία, ημικρανίες, ίλιγγος, ζάλη, επιληψία, πονοκέφαλος, μυελίτιδα, γεροντική άνοιαΨυχολογικά: Άγχος, στρες, μελαγχολία, νευρικότητα, αγχώδης διαταραχή, θλίψη, κατάθλιψη, νεύρωση, κρίσεις πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπερκινητικότητα, φοβίες (αγοραφοβία, κλειστοφοβία, κοινωνική φοβία, κλπ.), διάσπαση προσοχής, βουλιμία, ανορεξία.

 

 • Παθήσεις του Αναπνευστικού: αλλεργικό άσθμα, βήχας, βρογχικό άσθμα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα,  πνευμονία, δύσπνοια, ιώσεις, αλλεργία, κρυολόγημα, γρίπη, ιγμορίτιδαΩΡΛ: ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, αλλεργική αμυγδαλίτιδα.

 

 • Καρδιολογικά: αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, αρρυθμίεςΓαστρεντερολογικά: διάρροια, δυσκοιλιότητα, έλκος στομάχου, γαστρίτιδα, ελικοβακτηρίδιο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οισοφαγίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ευερέθιστο έντερο, κολίτιδα, σπαστική κολίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, τυμπανισμός, candida albicans, αιμορροϊδες, αέρια.

 

 • Ενδοκρινολογικά/Αιματολογικά: αναιμία, ατονία, κόπωση, προβλήματα μεταβολισμού, υποθυροειδισμός, θυρεοειδίτιδα.

 

 • Δερματολογικά: ακμή, ψωρίαση, λεύκη, αλωπεκία, ξηροδερμία, δερματίτιδα, έκζεμα, κνησμός, τριχόπτωση, μολυσματική τέρμινθος, μυρμηγκιά, μυκητίαση, ξηρότητα δέρματος, καντιντίαση.

 

 • Ουρολογικά: ουρολοίμωξη, κυστίτιδα, παθήσεις νεφρών, νεφρική ανεπάρκεια, νεφρολιθίαση, νυχτερινή ενούρηση, συχνοουρία, ακράτεια.

 

 • Αρθριτικά/Μυικά: αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, δισκοπάθεια, ισχιαλγία, μυικοί πόνοι, τενοντίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, οσφυαλγία, ρευματισμοί, ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

 • Γυναικολογικά/Ανδρολογικά: διαταραχές περιόδου, δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, πόνοι περιόδου, κολπίτιδα, ξηρότης κόλπου, μυκητιάσεις, τραχηλίτιδα, κονδυλώματα, ορμονολογικές διαταραχές, ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες, ινομυώματα, στειρότητα, υπογονιμότητα, εγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός, κλιμακτήριος, εμμηνόπαυση, λίμπιντο, ανικανότητα, προστάτης, προστατίτιδα, πρόωρη εκσπερμάτωση, ποιότητα σπέρματος,  αζωοσπερμία,  στυτική δυσλειτουργία 

 Έρευνα στην Ομοιοπαθητική