Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα; Είναι ασφαλή; Πόσο κοστίζουν; Πώς διατηρούνται;

 

 

Ομοιοπαθητικά φάρμακα

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικά σκευάσματα, με βάση το νερό και απειροελάχιστη πρωταρχική ενεργή ουσία από φυτά, όστρακα, μέταλλα και άλλα στοιχεία της φύσης. 

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν ταυτίζονται με τα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, τα βότανα, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για ενεργειακά φάρμακα με ισχυρή θεραπευτική δράση. Μέσω μιας φυσικής διαδικασίας αραίωσης και κρούσης αποκτούν ένα ενεργειακό αποτύπωμα που τα καθιστά ικανά να δράσουν σε όλον τον οργανισμό.

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν χημικές παρενέργειες και αντεδείξεις, και δεν έχουν αλληλεπιδράσεις με τα συμβατικά φάρμακα δεδομένου ότι δεν δρουν φαρμακοκινητικά στο ίδιο βιοχημικό επίπεδο. Όπου κριθεί απαραίτητο χορηγούνται συμπληρωματικά με τα φάρμακα της κλασσικής Ιατρικής.

 

Τα φάρμακα και οι δυναμοποιήσεις τους ποικίλουν, και ο ομοιοπαθητικός ιατρός παίρνοντας ιστορικό θα κρίνει και θα επιλέξει το φάρμακο που ενδείκνυται στην κάθε περίπτωση.

 

Η ομοιοπαθητική συνταγογράφηση βασίζεται στην συνεκτίμηση  πολλών παραμέτρων, γι’αυτό και το φάρμακο που λαμβάνουν δύο ασθενείς για την ίδια νόσο μπορεί να είναι διαφορετικό.

 

Μετά την αρχική λήψη του φαρμάκου ο οργανισμός θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Μία πιθανή έξαρση των συμπτωμάτων κατά την αρχή της θεραπείας αξιολογείται θετικά και οφείλεται στην αρχική αντίδραση του οργανισμού καθώς του δίνεται το έναυσμα για να ξεκινήσει την ανασυγκρότησή του και τη θεραπευτική διαδικασία. Ο ομοιοπαθητικός σας ιατρός θα ελέγχει την εξέλιξη της θεραπείας και θα σας συμβουλεύσει σε περίπτωση που εμφανιστεί αντίδραση στο φάρμακο.

 

 

Απόλυτη ασφάλεια

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι  αναγνωρισμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994,

σύμφωνα με τη σχετική  Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/74/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 1992. 

 

 

 

Δεν προκαλούν τοξικές-χημικές παρενέργειες, αλλεργίες, εθισμό ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Μπορούν να χορηγηθούν και σε περιπτώσεις που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται όπως η  κύηση, ο θηλασμός, κατά τη νεογνική-βρεφική-παιδική ηλικία, σε ασθενείς με αλλεργίες σε συμβατικά φάρμακα, σε βαρέως πάσχοντες ή ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

 

 

Μορφή Φαρμάκων και οδηγίες λήψης

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι διαθέσιμα συνήθως σε

 

 • σφαιρίδια (pills): βάζετε ένα ή δύο σφαιρίδια απευθείας στη γλώσσα και τα αφήνετε
  να λιώσουν με το σάλιο σαν καραμέλα
  .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • πολύ μικρά σφαιρίδια (globules): περιέχονται είτε μέσα σε κάψουλα είτε σε

       φιαλίδια πολλαπλών δόσεων.  Βάζετε 5-10 σφαιρίδια απευθείας στη γλώσσα
       και τα αφήνετε να λιώσουν με το σάλιο σαν καραμέλα.

 

 

 

 

 

 

 • κάψουλες (capsules): μπορεί να περιέχουν είτε σκόνη, είτε globules (πολύ μικρά σφαιρίδια).
  Aνοίγετε την κάψουλα, βάζετε το περιεχόμενό της απευθείας στη γλώσσα και το αφήνετε να
  λιώσει με το σάλιο σαν καραμέλα.

 

 

 

 

 

 • διάλυμμα (σταγόνες): σε ειδικά μπουκαλάκια με σταγονομετρητή. Στάζετε 3-4 σταγόνες
  απευθείας στη γλώσσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κόστος Φαρμάκων

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν χαμηλό κόστος. Η αγωγή ενός μήνα μπορεί να κοστίσει από 1 ή 2 ευρώ μέχρι 20 ευρώ μάξιμουμ. Αυτό εξαρτάται από τη δυναμοποίηση και τη μορφή του φαρμάκου, και διαφέρει ελάχιστα από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

 

 

 

Διατήρηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αν δεν διατηρηθούν σωστά ενδέχεται να χάσουν την δράση τους καθώς έχει παρατηρηθεί ότι είναι ευαίσθητα σε ορισμένες συνθήκες. 

Γι’αυτό το λόγο πρέπει να φυλάσσονται σε μέρη με θερμοκρασία δωματίου, μακριά από έντονες μυρωδιές και μακριά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία (TV, Η/Υ, κινητό τηλέφωνο κ.α.). Επίσης να μην φυλάσσονται στο ψυγείο και να μην εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία ή σε μέρη στα οποία αυξομειώνεται η θερμοκρασία ή που έχουν υπερβολική υγρασία. Θα πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά από σκευάσματα που περιέχουν κάμφορα, ναφθαλίνη, μέντα ή αιθέρια έλαια. Ένα συνιστώμενο μέρος είναι κάποιο ντουλάπι κρεβατοκάμαρας.