Τί απαγορεύεται όταν κάνω Ομοιοπαθητική και γιατί;

 

Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετική ευαισθησία σε διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε ή χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Στην εφαρμογή της ομοιοπαθητικής θεραπείας έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες από αυτές τις ουσίες αναστέλλουν τη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου δυσχεραίνοντας την εξέλιξη της θεραπείας. Γι αυτό το λόγο ο ομοιοπαθητικός σας ιατρός θα σας ζητήσει να αποφύγετε κάποιες από τις ουσίες αυτές. Καλό είναι κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της θεραπείας να απέχετε ολοκληρωτικά για να μπορέσει ο ιατρός σας να κρίνει σωστά την δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Η ευαισθησία του κάθε οργανισμού σε αυτές τις ουσίες δεν είναι μετρήσιμη, γι’αυτό και δίδονται σε όλους τους ασθενείς οι ίδιες οδηγίες. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αποφεύγετε αυτές τις ουσίες εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει σε ισορροπία ο οργανισμός σας και πόσο ικανός είναι να διατηρήσει την ισορροπία αυτή.

 

ΚΑΦΕΪΝΗ

 

Δεν επιτρέπονται:  καφές, μέντα, γκουαρανά, αναψυκτικά ή παυσίπονα με καφεΐνη, λικέρ ή γλυκά με γεύση καφέ, μέντα ή μόκκα.

Επιτρέπονται: ρόφημα σοκολάτα, υποκατάστατα του καφέ από κριθάρι, ρεβίθι, κιχώρι, σύκα κ.α.

Σε μικρές ποσότητες, ανάλογα με την ευαισθησία του ασθενούς και τις οδηγίες του γιατρού, επιτρέπεται το τσάι

(1 φλιτζάνι την ημέρα), ο καφές ντεκαφεϊνέ (1 φλιτζάνι την ημέρα) και η Coca-cola (1 ποτήρι την ημέρα).

 

ΜΕΝΤΑ - MENTHOL

 

Δεν επιτρέπονται: τσίχλες, καραμέλες, κρέμες, καλλυντικά και οδοντόκρεμες με μέντα.

Επιτρέπονται: τσίχλες, καραμέλες, κρέμες, καλλυντικά και οδοντόκρεμες  με γλυκάνισο, δυόσμο ή ευκάλυπτο.

 

ΚΑΜΦΟΡΑ-ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ

 

Δεν επιτρέπονται: αντισκωρικά, έμπλαστρα, αλοιφές, κρέμες για εντριβή, για κρυολόγημα, μυοχαλαρωτικές και θερμαντικές που περιέχουν κάμφορα.

Επιτρέπονται: αντισκωρικά με λεβάντα, όλα τα παραπάνω εφόσον δεν περιέχουν κάμφορα.

 

ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

 

Δεν επιτρέπονται: αντιβιοτικά, κορτιζόνη, ορμόνες, μείζονα ηρεμιστικά, αναισθητικά, ευγενόλη (πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και ανάλογα με την περίσταση).

Επιτρέπονται: ήπια παυσίπονα εφόσον δεν περιέχουν κάτι από τα παραπάνω.